Wat is de Lopersknie en hoe ga je ermee om?

Wat is de lopersknie?

Pijn bij lopen aan de knie ofwel een lopersknie, ook wel bekend als patellofemorale pijn, is een veelvoorkomende aandoening onder hardlopers en andere atleten die veel kniebewegingen maken. Het is een pijn die zich voornamelijk concentreert rond de knieschijf en kan variëren van een milde stijfheid tot een hevige pijn aan de knie.

De oorzaak van lopersknie of Runner's knee is vaak een onbalans tussen de spieren rond de knie, waardoor de knieschijf uit haar normale positie wordt gebracht. Dit kan worden veroorzaakt door een sterkteongelijkheid in de quadriceps en hamstrings, of door een verkeerde techniek tijdens het hardlopen. Soms kan een blessure of overbelasting van de knie ook leiden tot lopersknie.

Wat zijn de behandelingsopties voor een lopersknie?

Er zijn verschillende behandelingsopties voor lopersknie. Een van de belangrijkste dingen die u kunt doen, is om uw knie rust te geven en te vermijden activiteiten die pijn veroorzaken. Fysiotherapie kan helpen bij het versterken van de spieren rond de knie en het verbeteren van de techniek van het hardlopen. Ook kan het dragen van een knieband of brace de knie ondersteunen en pijn verminderen.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om pijnstillers of ontstekingsremmers te nemen om de pijn te verminderen. Als de pijn blijft aanhouden, kan een arts een beeldvormend onderzoek adviseren om eventuele aandoeningen of blessures uit te sluiten.

Preventie is de beste manier om lopersknie te voorkomen. Dit kan door regelmatig oefeningen te doen om de spieren rond de knie te versterken, een goede techniek te leren tijdens het hardlopen en overbelasting te vermijden. Gradueel je training opbouwen en afwisselen met andere sporten kan ook helpen om blessures te voorkomen.

In het kort, lopersknie is een veelvoorkomende aandoening onder hardlopers en andere atleten. Het kan worden veroorzaakt door een onbalans tussen de spieren rond de knie, of door een verkeerde techniek tijdens het hardlopen. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder rust, fysiotherapie en medicatie. Preventie is de beste manier om lopersknie te voorkomen, door regelmatig te oefenen, een goede techniek te leren en overbelasting te vermijden.

Opmerking: Dit is een algemeen overzicht van de effecten van stress op het menselijk lichaam en het is geen professioneel onderzoeksartikel.

Wij helpen mensen verder via Personal Training, Kinesitherapie, Diëtiek en Psychologische begeleiding in onze praktijk te Wilsele.

Neem contact op via deze knop voor meer info over looptraining!

Wil je nog meer info over voeding kijk gerust eens op de site van Diëtist pieter.Endurance Training bij Fit On The Move te Wilsele. Actieve lopers hebben kans om een lopersknie te ontwikkelen.


Wat is de Lopersknie en hoe ga je ermee om?
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x