Koolhydraten: een vriend of vijand?

De Impact van Koolhydraten op Jouw Gezondheid: Een Analyse

Koolhydraten zijn de laatste tijd vaak onder vuur komen te liggen als boosdoeners voor gewichtstoename en gezondheidsproblemen. Als diëtist werkzaam bij Fit On The Move in Wilsele, ben ik van mening dat deze perceptie niet helemaal terecht is. Laten we eens nader bekijken waarom koolhydraten niet per se vijanden zijn van een gezonde levensstijl, maar eerder een bewuste keuze vormen tussen verschillende soorten en hoe dit een impact heeft op zowel onze voeding als onze gezondheid.

In de basis fungeren koolhydraten als energiebron voor ons lichaam. Deze energie is essentieel om onze dagelijkse activiteiten uit te voeren, of het nu werk betreft of fysieke inspanningen zoals sporten. Onze hersenen zijn met name afhankelijk van koolhydraten om optimaal te functioneren. Het interessante aan koolhydraten is dat ze onderverdeeld kunnen worden in twee categorieën: snelle en trage koolhydraten.

Over Koolhydraten, Dietist Wilsele Hanne Schroven Fit On The MoveSnelle koolhydraten, die ook wel bekend staan als suikers, worden snel door het lichaam opgenomen en bieden een snelle energieboost. Echter verdwijnen ze ook weer snel, waardoor je mogelijk snel hongerig of vermoeid kunt worden. Producten waarin deze snelle koolhydraten voorkomen zijn onder andere koeken, snoep, frisdranken, maar ook witte pasta, rijst, couscous en brood. Aan de andere kant hebben we trage koolhydraten, die langzaam door het lichaam worden afgebroken en geleidelijk energie vrijgeven. Voorbeelden van voedingsmiddelen met trage koolhydraten zijn volkoren graanproducten zoals volkorenbrood, volkoren pasta, havermout, aardappelen, peulvruchten, groente en fruit.

Een veel voorkomende vraag die ik in Wilsele ook krijg is deze: ''Moeten suikers in fruit ook vermeden moeten worden?" Het antwoord is nee. Natuurlijke suikers in fruit zijn gezond en de Hoge Gezondheidsraad beveelt zelfs aan om dagelijks 2 tot 3 stuks fruit te consumeren. Het verschil tussen een stuk fruit en bijvoorbeeld een glas fruitsap of honing is dat een stuk fruit naast suikers ook essentiële voedingsstoffen bevat zoals vitaminen, vezels en mineralen, wat de opname van suikers in het lichaam vertraagt.

De grote vraag blijft: zijn koolhydraten dikmakers? 

In normale porties zijn koolhydraten niet direct de oorzaak van gewichtstoename. Belangrijk is wel om bewust te kiezen voor koolhydraten uit volkoren producten, aardappelen, groente en fruit. Overmatige consumptie van snelle koolhydraten kan op lange termijn wel leiden tot gewichtstoename.

Bij het doen van boodschappen kan het lezen van etiketten helpen om bewuste Diëtiste van Fit On The Move te Wilsele heeft het over Koolhydraten.keuzes te maken. Bekijk de ingrediëntenlijst en controleer de hoeveelheid suiker onder "koolhydraten waarvan suikers". Schrap niet meteen voedingsmiddelen zoals brood, pasta, muesli of aardappelen uit je dieet. Ze bieden namelijk gezondheidsvoordelen en het kan lastig zijn om dit op de lange termijn vol te houden als je ze volledig vermijdt.

Als diëtist werkzaam bij Fit On The Move in Wilsele, wil ik benadrukken dat koolhydraten een integraal onderdeel zijn van een gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl. Het gaat erom bewuste keuzes te maken en te letten op de soorten koolhydraten die je tot je neemt. Met de juiste informatie en kennis kun je koolhydraten op een slimme manier integreren in je voedingspatroon voor een gezondere levensstijl.Geschreven door Hanne Schroven Diëtist bij Fit On The Move te Wilsele, Leuven

Koolhydraten: een vriend of vijand?
menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x